Wędzarnie Borniak – wędzone produkty domowej roboty. Pyszne, zdrowe potrawy bez grama chemii i konserwantów

Wędzarnie Borniak – wędzone produkty domowej roboty. Pyszne, zdrowe potrawy bez grama chemii i konserwantów

Polecne i promocje

Wędzenie jest jedną z najstarszych technik konserwacji żywności. Jest znane i stosowane od wieków na całym świecie. To zarówno skuteczna metoda konserwacji mięsa i ryb, jak i sposób na nadanie im niepowtarzalnego smaku.

Kilka słów o wędzeniu. Wędzenie potraw na zimno i na gorąco

Wędzenie może odbywać się na dwa różne sposoby: wędzenie na zimno i na gorąco. Każda z metod ma swoje wady i zalety.

Wędzenie na zimno jest zazwyczaj stosowane do niewielkich ilości mięsa lub ryb i zajmuje mniej czasu niż przygotowywanie wędzonek na gorąco. Temperatura wędzenia na zimno wynosi około 40 stopni Celsjusza. Mięso lub ryby wędzone na zimno ma niepowtarzalny smak, którego nie można porównać z żadnym innym rodzajem produktów wędzonych.

Wędzenie na gorąco może być wykonywane z większymi ilościami żywności na raz, ponieważ wymaga więcej czasu niż wędzenie na zimno. Temperatura waha się od około 70 do 90 stopni Celsjusza. Ten rodzaj wędzenia daje „twarde” wędzone produkty, takie jak bekon czy szynka, które są w pełni ugotowane przed wędzeniem.

To, jaki sposób wędzenia wybierzemy, zależy od naszych osobistych preferencji. Warto jednak spróbować potraw przyrządzanych na różne sposoby, żeby w pełni świadomie móc się zabierać za wędzenie własnych produktów.

Wędzarnie Borniak – wędzone produkty domowej roboty. Pyszne, zdrowe potrawy bez grama chemii i konserwantów

Wędzarnie elektryczne Borniak – dlaczego wędzarnia elektryczna to dobra inwestycja?

Elektryczne wędzarnie są o wiele popularniejsze niż ich odpowiedniki na węgiel drzewny. Są one znacznie bardziej wydajne, a przy tym łatwe w obsłudze i mogą być używane przez cały rok. Są również znacznie tańsze w eksploatacji.

Wędzarnie elektryczne są idealne dla domowych kucharzy, którzy chcą spróbować swoich sił w wędzeniu mięs, serów, a nawet ryb w warunkach domowych. Wędzarnie elektryczne występują w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu każdy może wybrać taką, która najlepiej odpowiada jego preferencjom i potrzebom.

Każdy, kto szuka wędzarni, którą można z powodzeniem eksploatować przez cały rok, powinien wziąć pod uwagę model elektryczny Borniak. Używając wędzarni Borniak nie trzeba się martwić brakiem doświadczenia czy długo uczyć obsługi urządzenia. Należy jedynie pamiętać o włączeniu źródła zasilania oraz uzupełnieniu zapasu zrębek wędzarniczych. Samo korzystanie z tego typu wędzarni jest bardzo proste.

Wędzarnie elektryczne są bardzo łatwe w użyciu, ponieważ nie wymagają od użytkownika żadnej szczególnej uwagi. Wystarczy wcisnąć guzik, ustawić temperaturę i czekać na jedzenie. Co więcej, używając wędzarni elektrycznych można kontrolować temperaturę bardziej precyzyjnie niż w przypadku wędzarni węglowych – wystarczy ustawić pokrętło w odpowiedniej pozycji.

Wędzarnie Borniak – wędzone produkty domowej roboty. Pyszne, zdrowe potrawy bez grama chemii i konserwantów
Wędzarnie Borniak – wędzone produkty domowej roboty. Pyszne, zdrowe potrawy bez grama chemii i konserwantów

Wędzarnie Borniak – sprzęt, który daje możliwość wędzenia własnych produktów w domowych warunkach

Wędzonki własnej roboty to coś dla osób, które lubią cieszyć się wyjątkowym smakiem wędzonych mięs i serów bez dodatku chemicznych dodatków i szkodliwych konserwantów. Wędzone mięsa i wędliny, które możemy kupić w sklepie często zawierają polepszacze smaku, które niekoniecznie są dobre dla naszego zdrowia. Zakup wędzarni do własnego ogrodu może być więc idealnym rozwiązaniem.

Konstrukcja wędzarni jest dokładnie przemyślana. Każdy model wędzarni Borniak pozwala na wędzenie pysznych potraw nawet osobom bez doświadczenia. Obsługa urządzenia jest intuicyjna i nie wymaga od użytkownika posiadania specjalistycznej wiedzy. Wbudowany generator dymu wykonuje całą pracę – wystarczy tylko nacisnąć guzik. Sam proces wędzenia przebiega całkowicie automatycznie. Zrębki wędzarnicze zaczynają się tlić, wytwarzając dym, który nadaje daniom niepowtarzalnego charakteru. Spalanie zachodzi samoczynnie, więc podczas gdy jedzenie się wędzi, można zająć się czymś innym. Co najlepsze, wędzarnie Borniak pozwalają na jednoczesne wędzenie kilku produktów na raz, co oznacza znaczną oszczędność czasu. Można za jednym zamachem przygotować wyroby takie jak wędliny, sery i ryby.

Łatwa w obsłudze wędzarnia elektryczna Borniak posiada możliwość wygodnej kontroli temperatury, a jej elementy wykonane są z blachy nierdzewnej, co wpływa pozytywnie na żywotność urządzenia. Wędzarnie Borniak pozwalają w prosty sposób przygotować przepyszne wędzonki, dlatego ich zakup powinien rozważyć każdy wielbiciel wędzonych potraw.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments